Hem > YH-utbildningar > Bergmaterialingenjör – Lapplands kommunalförbund, Lapplands lärcentra – distansutbildning
Nu kan du söka YH-utbildningen Bergmaterialingenjör som är en distansutbildning, har en utbildningstid på ca 2 år och omfattar 415 YH-poäng. Utbildningen bedrivs av Lapplands kommunalförbund, Lapplands lärcentra och har en studietakt på 100%. Utbildningen är öppen för vem som helst att söka och startar 1 augusti 2025
Utbildningen har nära anknytning till arbetslivet och öppnar dörrar direkt in i branschen.
Efter fullgjord utbildning erhåller den studerande Yrkeshögskoleexamen, Bergmaterialingenjör.
Man får ingående kunskaper om bergmaterial, både som byggmaterial och de olika utvinningsprocesserna, malmgeologi, anrikning, underhållsteknik och processteknisk styrning och reglering. Man får också en insyn i ledarskap, entreprenad juridiska förutsättningar och miljöarbete – både vad gäller täktarbete och på arbetsplatsen.
Efter avslutad utbildning kan man jobba inom flera olika områden i gruv- och bergbranschen. Man kan jobba som; Processoperatör inom kross-, asfalt-, betongproduktion och malmförädling, Laboratorietekniker inom ballast-, vägmaterial-, betong- och processlaboratorium, Processtekniker/Kvalitetstekniker inom gruva/anrikning/metallurgi samt Konsult inom bergmaterial- och miljöområdet. Med utbildningen som grund är man även förberedd för ledande roller inom bergmaterial- och gruvindustri.
Utbildningen bedrivs på distans med ca 4 obligatoriska och fysiska träffar fördelat på följande kurser:
Bergmaterial 40 yhp, Tillämpad naturvetenskap 40 yhp, Täkt, gruva och miljö 25 yhp, Arbetsmiljö och säkerhet 15 yhp, Bergmaterialteknologi 40 yhp, Ledarskap, ekonomi och entreprenadjuridik 25 yhp, Examensarbete 20 yhp, LIA 1 40 yhp, LIA 2 60 yhp, Malmgeologi 25 yhp, Mineral- och anrikningsteknik 40 yhp, Orientering om gruvmätning och gruvkartering 10 yhp, Processteknisk styrning och reglering, industriell automation 25 yhp, Underhållsteknik 10 yhp.
Framtidsutsikterna att få arbete är goda.
Att välja en yrkeshögskoleutbildning innebär att satsa på en efterfrågad och branschanpassad utbildning. Varje år granskas utbildningarna av Myndigheten för yrkeshögskolan, som beslutar om de får starta baserat på arbetsmarknadens behov. Utbildningarna utformas i samarbete med yrkesverksamma experter, vilket säkerställer att innehållet är aktuellt och anpassat till branschens krav.
De utbildningar vi presenterar uppfyller myndighetens strikta kvalitetskrav och har en tydlig koppling till arbetslivet. Det betyder att du kan känna dig trygg med att du väljer en utbildning som ger dig rätt kompetens för en framtidssäker karriär.