Hem > YH-utbildningar > Servicetekniker, inriktning life science – Folkuniversitetet – Stiftelsen Kursverksamheten vid Uppsala universitet
Nu kan du söka YH-utbildningen Servicetekniker, inriktning life science som är en utbildning som sker på plats i Uppsala, har en utbildningstid på ca 2 år och omfattar 400 YH-poäng. Utbildningen bedrivs av Folkuniversitetet – Stiftelsen Kursverksamheten vid Uppsala universitet och utbildningen har en studietakt på 100%. Utbildningen är öppen för vem som helst att söka och startar 1 september 2025
1. Beskrivning av utbildningen och yrket:
Här är utbildningen för dig som är intresserad av högkvalificerad teknik, vill träffa människor i spännande miljöer på olika arbetsplatser och inom olika verksamheter.
Utbildningen är på heltid och bedrivs på plats i Uppsala. Den varvar lärarledd undervisning med laborationer, självstudier, grupparbeten, handledning, LIA, studiebesök och gästföreläsningar från arbetslivet.
Efter examen har du praktiska färdigheter och kompetenser för att utföra mätningar och serviceåtgärder på olika typer av instrument och apparatur, analysera olika fall av risker och hur de uppkommer samt färdigheter i hur att hantera olika säkerhets- och förbättringsverktyg.
Kurser och innehåll är utformade i nära samarbete med branschen för att möta behovet av utbildade framtida medarbetare. Att koppla studierna till verkligheten och arbetsmarknaden är grundpelaren i vår utbildning.
Arbetsmarknad
Den akuta bristen på underhålls och servicetekniker är inte ny, men både efterfrågan på yrkesrollen och betydelsen av kompetensen ökar. Branschen menar att det finns en stor efterfrågan på servicetekniker och att det finns en stor risk för en hög kompetensbrist i framtiden. Fyra av fem svenska företag inom läkemedelsutveckling har uppgett att de planerar att rekrytera och expandera sina verksamheter.
2. Behörighet
a. Grundläggande behörighet
Grundläggande behörighet att antas till utbildningen har den som:
-har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning
-har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1
-är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning eller
-genom svensk eller utländsk utbildning eller praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Läs mer om Grundläggande behörighet här: https://www.yrkeshogskolan.se/antagning-och-studier/ansokan-och-behorighet/
b. Särskilda förkunskaper
Förutom Grundläggande behörighet behöver du uppvisa kunskaper motsvarande betyg E/G/3 för Särskilda förkunskaper i följande kurser:
Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
Engelska 6
Matematik 2
Kemi 1
ELLER
Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
Engelska 6
Matematik 2
Naturkunskap 1b
Saknar du behörighet i kemi 1 eller naturkunskap 1b?
Det finns fortfarande goda möjligheter att bli antagen om du anmäler dig till en behörighetsgivande kurs i kemi hos oss. Om du har gjort din ansökan i yh-antagning.se, men saknar Kemi 1 eller Naturkunskap 1b, kommer vi att kontakta dig och be dig anmäla dig till den behörighetsgivande kursen i kemi. Även du som uppfyller behörighetskraven i kemi 1 eller naturkunskap 1b är välkommen att delta i kursen för att fräscha upp dina kunskaper.
Behörighetsgivande kurs i kemi börjar under andra halvan av augusti och pågår i två veckor. Klarar du kursen räknas du som behörig i kemi 1.
Har du en utbildningsbakgrund inom samhällsinriktning eller humanistisk orientering, eller läste du samhällsvetenskap på gymnasiet? Det spelar ingen roll – vår utbildning ger dig möjlighet att byta bana till en ny bransch inom en efterfrågad sektor.
3. Ansökan till utbildningen öppnar den 7 januari 2025. Sista dag för både ansökan och kompletteringar är den 30 april 2025. Ansökan görs via yh-antagning.se .
Att välja en yrkeshögskoleutbildning innebär att satsa på en efterfrågad och branschanpassad utbildning. Varje år granskas utbildningarna av Myndigheten för yrkeshögskolan, som beslutar om de får starta baserat på arbetsmarknadens behov. Utbildningarna utformas i samarbete med yrkesverksamma experter, vilket säkerställer att innehållet är aktuellt och anpassat till branschens krav.
De utbildningar vi presenterar uppfyller myndighetens strikta kvalitetskrav och har en tydlig koppling till arbetslivet. Det betyder att du kan känna dig trygg med att du väljer en utbildning som ger dig rätt kompetens för en framtidssäker karriär.