Tandsköterska

Nu kan du söka YH-utbildningen Tandsköterska som är en utbildning som sker på plats i Uppsala, har en utbildningstid på ca 1,5 år och omfattar 325 YH-poäng. Utbildningen bedrivs av Folkuniversitetet – Stiftelsen Kursverksamheten vid Uppsala universitet och utbildningen har en studietakt på 100%. Utbildningen är öppen för vem som helst att söka och startar 1 september 2025

Startar: 1 september 2025

Längd: ca 1,5 år

Studietakt: 100%

Plats: Uppsala

Läs mer om YH-utbildningen Tandsköterska

1. Beskrivning av yrket:

Tandsköterska: En viktig kugge i tandvårdsteamet!

Att arbeta som tandsköterska är ett serviceyrke med mycket patientkontakt. Tandsköterskor arbetar idag i tandvårdsteam tillsammans med tandläkare och tandhygienister.
Du som tandsköterska kommer att möta många olika arbetsuppgifter. Du kan komma att arbeta inom allmäntandvården och specialisttandvården, problemlösande med kunden i fokus, i team med tandläkare och tandhygienist och ge optimal kundservice och se kundens behov. Du kan även arbeta inom andra liknande områden.

Utbildningen är drygt 1,5 år (tre terminer plus fem veckor) och innehåller 13 obligatoriska delkurser varav tre utgörs av LIA (lärande i arbete).Efter fullgjord utbildning får du en yrkeshögskoleexamen och yrkesbenämningen är Tandsköterska.

I dagsläget utbildas det inte tillräckligt många tandsköterskor för att täcka det växande behovet av nyrekryteringar som finns över hela landet.

2.Behörighet

a. Grundläggande behörighet
Grundläggande behörighet att antas till utbildningen har den som:

-har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning
-har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1
-är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning eller
-genom svensk eller utländsk utbildning eller praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Läs mer om Grundläggande behörighet här: https://www.yrkeshogskolan.se/antagning-och-studier/ansokan-och-behorighet/
b. Särskilda förkunskaper
Förutom Grundläggande behörighet behöver du uppvisa kunskaper motsvarande betyg E/G/3 för särskilda förkunskaper i följande kurser:
Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2 och Engelska 5

3. Urvalsprov
För våra utbildningar kan vi behöva använda vissa urvalsprocesser som en del av antagningsprocessen.

Finns det fler behöriga sökanden än vi har platser använder vi oss av dessa för att på ett rättssäkert sätt rangordna de sökanden. Dessa urvalsprocesser är framtagna för att för att bedöma din förmåga att klara av utbildningen och den specifika yrkesrollen. Urvalsprocesser kommer att genomföras under vecka 5–9 maj. Urvalsprocessen i ”Tandsköterska, Uppsala” består av ett skriftligt prov i svenska samt en intervju på svenska.

Det skriftliga provet och intervjun är särskilt framtagna för att bedöma din kommunikationsförmåga och din förmåga att använda språket i den specifika yrkesrollen du ansöker till. Fokus ligger på:
•     Språkförståelse – din förmåga att förstå talat och skrivet språk.
•     Kommunikationsförmåga – din förmåga att uttrycka dig tydligt och effektivt i yrkesspecifika situationer. Genom dessa urvalsprocesser får du inte bara möjlighet att visa din kompetens utan även en inblick i vardagliga arbetssituationer inom yrkesområdet

4.Ansökningar för utbildningen öppnar den 7 januari 2025. Sista dagen för kompletteringar och ansökningar 30 april 2025. Man gör ansökan via yh-antagning.se

Enbart efterfrågade YH-utbildningar

Att välja en yrkeshögskoleutbildning innebär att satsa på en efterfrågad och branschanpassad utbildning. Varje år granskas utbildningarna av Myndigheten för yrkeshögskolan, som beslutar om de får starta baserat på arbetsmarknadens behov. Utbildningarna utformas i samarbete med yrkesverksamma experter, vilket säkerställer att innehållet är aktuellt och anpassat till branschens krav.

De utbildningar vi presenterar uppfyller myndighetens strikta kvalitetskrav och har en tydlig koppling till arbetslivet. Det betyder att du kan känna dig trygg med att du väljer en utbildning som ger dig rätt kompetens för en framtidssäker karriär.

Andra utbildningar från Folkuniversitetet - Stiftelsen Kursverksamheten vid Uppsala universitet